kristienKristien Henderickx (1978) ging met een licentiaatsdiploma godsdienstwetenschappen op zak en na een specialisatiejaar ‘pastoraal in de gezondheidszorg’ als pastor aan het werk. Binnen de context van het algemene ziekenhuis en het woonzorgcentrum kregen personen met dementie heel snel een speciale betekenis voor haar.

Nu werkt ze reeds 14 jaar als pastor voor Zorgnetwerk Trento waar op beide campussen (Moerzeke en Zele) een afdeling voor personen met dementie is ondergebracht. Binnen het ZNW Trento wordt men altijd uitgedaagd om zijn blik te verruimen, dus in 2012-2013 stond zo het postgraduaat Rouw- en Verliesconsulent aan de Arteveldehogeschool in Gent op het programma.

Zij is sinds één jaar ook de coördinator van de beroepsvereniging voor katholieke pastores in de gezondheids- en welzijnszorg.

Je kan haar bereiken via kristien@koesterbeelden.be

Ze getuigt zelf over haar werk:

“Ik krijg telefoon van de afdeling met personen met dementie dat Lydia al een half uurtje enorm onrustig en wenend rondloopt, steeds zeggend: ‘Mijn moeder is plots overleden, ik moet naar haar toe…’ Of ik eens langs kan komen. Ik denk terug aan een jaartje geleden toen Lydia en ik samen het fotoboek Koesterbeelden doorbladerden en zij me het volgende vertelde bij de foto van het Mariabeeld uit onze kapel: “Zij heeft haar kindje vast en ik heb ook een dochter. Zij daar noemt Maria, he. Ik heb mijn dochter Annemarie genoemd naar mijn moeder; dat wou ik haar geven omdat ik haar zo graag zie… Ik mis haar enorm…” Lydia en ik trekken samen naar onze kapel, naar het Mariabeeld met haar kindje op de arm… en de rust keert weer… voor een tijdje…”