Koesterbeelden_voorpaginaDe vormgeving van het fotoboek

Bij de vormgeving van het fotoboek hield de auteur in de eerste plaats rekening met de doelgroep ‘personen met dementie’. Zij willen het fotoboek zelf in handen kunnen nemen én de bladzijden omkeren. Daarom is voor een hanteerbaar formaat van 20×20 gekozen én voor een stevige uitvoering met een dikke kartonnen kaft, bladzijden uit dik fotopapier afgewerkt met een spiraalbinding. Dit actief ‘fotokijken’ komt ook de concentratie van een pastorant met dementie ten goede.

koesterbeelden_layoutRekening houdend met het accent dat we bestaansrecht willen geven aan alle gevoelens, werd er niet gekozen voor één kleur als achtergrond van alle foto’s wat esthetisch misschien de voorkeur zou hebben. De verschillende uitgekozen achtergrondkleuren hangen samen met verschillende emoties: zowel lichte als donkere, zowel harde als zachte kleuren kregen een plaats.

Het fotoboek wordt begeleid door een handleiding, geschreven voor de zorgenden en de pastores. Het schetst de achtergrond van de problematiek en geeft een inkijk in het rouwen samen met personen met dementie. Daarnaast wordt de werkvorm uitgebreid beschreven aangevuld met een reeks van invalshoeken die bij elke foto het gesprek op gang kunnen brengen.

Koesterbeelden is ideaal om te gebruiken op alle plekken waar zorg wordt gedragen voor personen met dementie: binnen woonzorgcentra, maar zeker ook in de thuiszorg. Koesterbeelden is uitgewerkt met personen met dementie voor ogen, maar zeker ook bruikbaar binnen de rouwzorg voor personen zonder dementie waarbij deze visuele impuls een hulpmiddel kan zijn om tot gesprek te komen